UserLinux – Debian voor de (bedrijfs)desktop

Een veelbelovend initiatief om GNU/Linux voor de corporate desktop en als bedrijfsserver in te zetten is UserLinux, een initiatief uit eind 2003 van Bruce Perens, die o.a. het befaamde Debian Social Contract heeft opgesteld.

Bruce c.s. zien in dat de (commerciële) Linux-distributies die het veroveren van bedrijfsomgevingen als doel hebben, zich in de vingers snijden door precies dezelfde fouten te maken als de trendsetter op dit gebied. Zo hanteren ook deze bedrijven een per-seat en per-processor licentiemodel. Daarnaast plegen ze zelf onderhoud aan de paketten, zodat de totale kosten voor de inzet van Linux de pan uit rijzen.

Afbeelding: Logo UserLinux (beta)UserLinux stelt voor om de extra ontwikkelkosten voor UserLinux te delen onder hen die er geld mee verdienen. Het verschil met de Debian-distributie is dat UserLinux gaat proberen een vertrouwd merk neer te zetten, aangevuld met o.a. professionele ondersteuning en hardware-certificering.

Om dat te bereiken gaat UL keuzes maken zodat er voor een bepaalde taak een pakket (en niet 20, zoals bij Debian) beschikbaar is. Aangezien de basis echter Debian blijft zullen alle 12884 pakketten beschikbaar zijn voor die gebruikers/beheerders die dat willen. It’s all about freedom!

Lees alles over de achtergronden in de White Paper en voeg de UL-pakketbronnen toe aan je sources.list

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *