Ubuntu = Instant Debian

Niet zo lang geleden heeft het door Jeff Waugh bezielde bedrijf Canonical een zeer mooie Debian rip-off uitgegeven: «Ubuntu Linux». Ubuntu is een verademing; na de installatie[1] van ongeveer 1½-uur heb je een vlekkeloos werkende Gnome 2.8 desktop.

Inclusief OpenOffice, Mozilla Firefox, de Gimp en andere verwennerij.
Inclusief de niet-vrije geaccelereerde Ati en Nvidia drivers.

Inclusief alle (beveiligings)updates.

Staat der dingen

ubuntu-loginNiet alleen oogt de desktop geweldig en werken de standaard kantoor-toepassingen goed, ook onderhuids snort het besturingssysteem (GNU/Linux 2.6.8) heerlijk. Inclusief de nieuwe HAL van freedesktop.org, die tezamen met de D-BUS API voor zeer gebruikersvriendelijke plug-and-play zorgen.

De enige aanpassing die je na installatie hoeft uit te voeren is het vervangen[2] van de niet werkende totem-gstreamer door totem-xine.

Voor maximaal effect kun je ook nog even het Human icoon-thema selecteren in het Computer / Desktop Preferences / Thema menu, en het ubuntu-calendar-pakket installeren voor erg schone bureaublad-achtergronden (elke maand vernieuwd). Tenslotte ben ik zelf erg voor de standaard bureaublad-pictogrammen3, zoals Computer en Persoonlijke map.

Systematisch

Een andere belangrijke toevoeging van Ubuntu aan Debian is het half-jaarlijks release-schedule; dat betekent dat Ubuntu eens per half jaar uitgebracht wordt, met de dan beschikbare versie van de pakketten in Debian unstable. Die worden dan in korte tijd in een stable-positie gebracht. De voordelen zijn legio;

  • gebruikers hebben een half jaar de tijd om te wennen aan hun desktop,
  • beheerders hoeven in die tijd alleen security-updates te draaien en
  • gebruikers hebben de beschikking over zeer moderne software

Debian-gebruikers hoef je in het algemeen niet uit te leggen hoe bijzonder dit is. Voor alle anderen kan ik het misschien verduidelijken door te melden dat de laatste stabiele versie van Debian (genaamd woody) dateert van 19 juli 2002! In feite betekent dit dat je minimaal de testing versie van Debian (genaamd sarge) moet draaien wil je een beetje bij de tijd zijn. Overigens hebben de woorden stabiel, test en onstabiel een heel andere betekenis dan je misschien vanuit de Windows-wereld kent.

A brave GNU world

Wat krijg je wanneer de enterprise-desktop van Userlinix[4] vervangt door Ubuntu, en UserLinux datgene voor de server-release zou doen wat Ubuntu met de Desktop gedaan heeft? World-Domination!

Saai

Ubuntu draait zo goed dat ik het snel saai begon te vinden; enter de preview van de volgende Ubuntu release, genaamd Hoary The Hedgehog. Niet geschikt voor jeugdige gebruikers, maar nu al een feest; de nieuwe Xorg X-server met naar keuze erg goede cairo Vector Graphics library (zie als voorbeeld het fdclock-pakket), die tezamen met de X Damage-, X Fix– en Composite-extensies de (uiterlijke) wereld van X voorgoed veranderen.De toekomst van X

Tenslotte nog een nieuwe Evolution, Gnome 2.8.1 en Firefox 1.0.

Toch ook maar weer een eigen custom kernel compileren[5] (baas in eigen buik) om mijn SATA-DVD-schrijver Plextor PX712-A soepel aan het werk te krijgen en ik ben weer mijn gelukkige onstabiele zelf.

Links en downloads

  • [1] Ubuntu-Linux downloadpagina
  • [2]Deze klus kan met de opdracht: apt-get install totem-xine geklaard worden. Alternatief kun je de inmiddels erg goede Debian-pakketbeheerder-in-Gnome-jas Synaptic hiervoor gebruiken vanuit het Computer / Systeem Configuratie-menu. Voor het afspelen van proprietaire media-formaten kan bijvoorbeeld gxine geinstalleerd worden die samen met de niet-vrije (want van Microsoft) w32codecs als perfecte Firefox-plugin werken. Helaas is de installatie van deze codecs nog immer nodig voor het afspelen van films die door onwetende types op het internet gegooid worden, zoals het Omroep Brabant Journaal … (zie ook: Verminkte hyperlinks: Omroep Brabant).
  • [3]Zet de bureaubladpictogrammen aan door te kiezen voor Configuratie-editor in het Toepassingen / Systeem-menu en vervolgens bij Apps / Nautilus / Desktop de gewenste items aan te vinken.
  • [4]Zie UserLinux – Debian voor de (bedrijfs)desktop
  • [5]Download/bekijk mijn .config-bestand voor kernel 2.6.7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *