Nieuw e-mail systeem op basis van Postfix en Courier-imap geïnstalleerd

Afbeelding: Schematisch overzicht componenten e-mail systeemSinds versie 4 van de Exim MTA was ik de weg even kwijt in de vele configuratiebestanden. Na het lezen van Marc Merlins’ Exim patches and code-pagina en nog wat enge verhalen over de eveneens door mij gebruikte UWIMAP-daemon was ik eruit: ik was toe aan een nieuwe MTA en een nieuwe IMAP-service.

Mail Retrieval Agent (MTA): Fetchmail - haalt e-mail voor externe POP/IMAP accounts op en levert ze af bij Postfix Mail Transfer Agent (MTA): Postfix - SMTP transport voor interne en externe e-mail, bezorgt e-mail in E-mail spool-directory Antivirus (AV): Amavis - Scant e-mail bijlagen (attachments) inclusief ingepakte bestanden (.zip etc.) op virussen en herschrijft de header wanneer een virus wordt aangetroffen Anti Spam (AS): SpamAssassin - Scant binnengekomen berichten en geeft een spam-waarschijnlijkheidsscore op basis van velerlei filters en herschrijft de e-mailheader met de score Mail Delivery/Processing) Agent: Procmail - Routeert de berichten op basis van zelf te definieren ingestelde regels naar bepaalde IMAP-mappen IMAP: Courier-imap-ssl - biedt Mail User Agents (MUA's) ofwel e-mail clients via SSL beveiligde toegang tot e-mail mappen.

Afbeelding: Postfix logoDoor Hubert-Jan Schaminee werd ik op het idee gebracht om eens te kijken naar het befaamde Postfix van Wietse Vennema (cs). En ik moet zeggen dat het snel went om slechts een regel of tien te moeten instellen in de configuratiebestanden. Na installatie blijkt Postfix zich voorbeeldig te gedragen en lijkt snel.

Afbeelding: Logo Courier-imap Even de mailboxen in mbox-formaat omzetten naar Maildir-formaat, de procmail-configuratie aangepassen en het Debian courier-imap-ssl pakket installeren.

Wat een feest:

  • de response van de server is veel sneller,
  • ondersteunt gedeelde mappen,
  • ondersteunt SSL via OpenSSL,
  • ondersteunt single-sign-on via PAM,
  • de mappen kunnen op een NFS-server gehuisvest worden en
  • de server ondersteunt IMAP-statusvlaggen en andere IMAP4REV1-specificaties.

Binnenkort een verslag van de transitie met configuratiedetails.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *