Muziek beluisteren vs. je Sonos gebruiken

De Sonos Connect is een prachtig en handig apparaat, maar –net als voorganger Squeezebox van Slimdevices/Logitech– niet geschikt als bron voor natuurgetrouwe muziekweergave.

Sonos gaat uit van muziek afkomstig van streaming bronnen, zoals Spotify. Helaas zijn die bronnen verre van optimaal, en meestal in lager-dan-CD-kwaliteit. Dat komt onder meer door compressie en het herformatteren (resampling) van de originele bronnen.
Maar zelfs al zou je de Sonos gebruiken om hoge kwaliteit digitale geluidsbestanden op je eigen netwerk door te geven aan je geluidsapparatuur, gaat er een aantal zaken mis. Ten eerste zet Sonos alle geluidsbronnen om (via resampling en formaatconversie). Daarna vertaalt het apparaat ze op een niet al te prettige manier naar een analoog geluidssignaal dat geschikt is voor je stereoset (DA-conversie).

Het resultaat is onnatuurlijk geluid, dat vaak als “dun” of “digitaal” wordt aangeduid.
Wil je daarvan af, dan kun je als volgt te werk gaan.

  1. Regel je netwerkopslag
  2. Verkrijg (ongecomprimeerde) digitale muziekbestanden en plaats ze op je netwerkopslag
  3. Koop een stil muziekcomputer(tje) en verbindt dat met je bedrade netwerk
  4. Koop een goede DA-converter en verbindt dat via USB met je muziekcomputertje en via een goede cinch-kabel met een ingang op je versterker
  5. Speel muziek af door de (software op de) muziekcomputer te bedienen
    met een appje op je tablet, smartphone of PC.

Regel je netwerkopslag

In deze toepassing moet je veel opslagruimte hebben in je eigen netwerk. Dat regel je met een netwerkopslagapparaat, ofwel een NAS. Dat is een computer(tje) met een of meerdere grote harddisks, die beschikbaar zijn voor gebruik in je netwerk. Je kunt dat apparaat het best in de meterkast plaatsen, omdat het door de ventilator en draaiende harddisk(s) soms wat geluid maakt. Overigens kun je de NAS ook voor het delen (of backuppen) van allerlei andere bestanden gebruiken.

Verkrijg (ongecomprimeerde) digitale muziekbestanden en plaats ze op je netwerkopslag

Die muziekbestanden kunnen je maken van je eigen (of geleende) audio CD’s. Door ze met de gratis software Exact Audio Copy zorgvuldig te “rippen”, worden de nummers van op je CD opgeslagen als digitale muziekbestanden (FLAC). Heb je veel CD’s dan kun je dat door externe bedrijven laten doen, meestal voor een paar euro per album.

Handiger is het om (nieuwe) albums of nummers meteen als digitale muziekbestanden (FLAC) te kopen bij online providers, zoals qobuz en hdtracks. Dergelijke albums worden steeds vaker in hoger-dan-CD-kwaliteit aangeboden. Afhankelijk van die kwaliteit nemen ze tussen de 300MB voor CD-kwaliteit (ofwel 16bit/44.1kHz) tot 2GB voor de hoogste kwaliteit (24bit/192kHz) opslagruimte in. Wil je een paar honderd albums kunnen gebruiken, moet je dus flink wat opslagruimte hebben.

Koop een stil muziekcomputer(tje) en verbindt dat met je bedrade netwerk

Het muziekcomputertje neemt de plaats in van je Sonos Connect. Het is een volledig stil apparaat zonder draaiende onderdelen (geen ventilator en geen harddisk). De (gratis) software op het apparaat zet de info uit je digitale muziekbestanden op je NAS om naar het originele “streaming” digitale audioformaat voor consumptie van je DA-converter.

De kwaliteit is precies zoals door de platenbazen/producers is aangeleverd. In sommige gevallen is dat gelijk aan de studio masters, zoals Time out van The Dave Brubeck Quartet (in 24bit/176kHz bij hdtracks voor €17) en Kind of Blue van Miles Davis (bij hdtracks in 24bit/192kHz voor €23), die voor dit doel zorgvuldig zijn “geremastered”. Maar ook Hot August Night van Neil Diamond (in 24bit/44.1kHz bij hdtracks voor €24) klinkt fantastisch … alsof het gisteren is opgenomen.

Koop een goede DA-converter en verbindt dat via USB met je muziekcomputertje en via een goede cinch-kabel met een ingang op je versterker

De DA-converter vertaalt de (originele) digitale muziekstream van je muziekcomputer(tje) naar analoge audio. Omdat het muziekcomputertje de ongemodificeerde muziekbronnen 1-op-1 doorgeeft aan je DAC (in tegenstelling tot comprimeerde en geresamplde streamingbronnen, die door je Sonos nog verder “vertaald” worden) speelt de DA-converter een bepalende rol in de uiteindelijke geluidskwaliteit. Een goede USB-DA-converter is de DACMagic Plus van Cambridge Audio (~€500). Het kan nog flink beter (bijv. de Pink Faun DAC 3.32 met USB2-insteekkaart voor ~€2.000). Belangrijk is dat de audio componenten enigszins in balans zijn. Daarvoor kun je aanhouden dat je ongeveer evenveel uitgeeft aan je DA-converter als aan je versterker.

Overigens kun je streaming bronnen (zoals Spotify) ook blijven gebruiken. De kwaliteitsbeperking die inherent is aan dat aanbod gelden ook voor


Voorbeeldconfiguraties

Type Minimaal Goed Beter
Opslag Externe 2TB USB-disk met powered USB-hub €90 Eenvoudige gigabit NAS + 2TB-disk €170+€100 Dubbele Gigabit-NAS + 2TB-disk €325+€100
Muziekcomputer Raspberry Pi 2 (1GB RAM, 16GB microSD, voeding en behuizing) €70 Atom-gebaseerd €320 Intel i3 met 32GB mSATA SSD en 4GB DDR3 RAM €625
DA-converter Cambridge DacMagic XS €130 Cambridge DacMagic Plus €450 Pink Faun DAC 4.32se met USB €1.000
Totaal €300 €1.100 €2.200

Samenstelling voorbeeld atom-configuratie

Kast Fanless EMI-afgeschermd Mini-ITX – Logic Supply ML200 €85
Moederbord met processor Dual core Intel Atom – Mitac PD11TI (vervangt Intel DN2800MT) €140
Geheugen 2GB SO-DIMM DDR3 1600 – Transcend TS256MSK64V6N €31
Opslag 32 GB mSATA SSD – Transcend 370 TS32GMSA370 €42
Voeding DC 12V/60 W Level 5 – Seasonic PW-12V5A-L5-EU €21
Totaal €320

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *